Източник: Reuters, архив

Здравето на организма пряко зависи от храната, която консумираме, но важен се оказва и начинът, по който тя се комбинира. Образуването на газове в червата е неприятно и неудобно последствие от неправилна комбинация на различните храни, дори и да са здравословни. Кои комбинации следва да се избягват, за да се предотвратят газовете в червата?

Млечни продукти и плодове 

Смутитата напоследък са предпочитани за закуска и междинно хранене. Когато те се подготвят с млечни продукти, има опасност от поява на газове. Проблемът в случая е, че млечните продукти, като прясно и кисело мляко, съдържат животински протеини. В комбинация с плодове, те могат да доведат до неправилно храносмилане, което да причини киселинност в храносмилателния тракт. 

Различни видове протеини 

Организмът има различни механизми, с помощта на които се смилат отделните видове храни. Когато се консумират различни комбинации протеини, само един от тях се усвоява адекватно. 

Друг важен момент е, че организмът отделя опреден вид ензими в конкретен момент. Важно е приемът на различните протеини да бъде по различно време на деня, тъй като по този начин се подобрява храносмилането и се намалява образуването на газове. 

Консумация на течности по време на хранене

Големи от количества на каквито и да е течности по време на хранене не е препоръчително. В противен случай храносмилателните ензими се разреждат, което в известна степен затруднява храносмилането.

Експерти препоръчват консумацията на течности да се преустанови 30 минути преди хранене. След него също не бива да се посяга към течностите. 

От друга страна, животинските протеини и зеленчуците, които съдържат скорбяла, подобряват храносмилането. По този начин хранителни вещества се усвояват по-ефективно.

Повече за полезните за здравето храни може да прочетете в рубриката "Хранене" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase